Helpot origamit

post thumb
Harrastukset
by Katja/ on 17 Nov 2021

Helpot origamit

Origami tarkoittaa paperin taidokasta taittelua ja niistä saa syntymään upeita paperiesineitä koristeeksi. Paperintaittelu on lähtöisin Japanista ja sillä onkin vahva yhteys japanilaiseen kulttuuriin. Nykyään taitteluharrastus on levinnyt jo kaikkialle maailmaan. Origami sanassa ’ori’ tarkoittaa ’taitettu’ ja ’kami’ on ’paperi’. Helpot origamit ovat vasta-alkajalle hyvä aloitus ja niiden kautta oppiikin taittelemaan paperia varsin nopeasti. Aluksi kelpaa hyvin tavallinen valkoinen kopiopaperi, mutta kun into ja taidot kasvavat, voi hyvin hankkia kunnollista paperia.

Miten helpot origamit syntyvät?

Paperista voi taitella koristeita jouluun, pääsiäiseen tai mihin tahansa muuhun juhlaan. Esimerkiksi origami tähti -ohje on varsin yksinkertainen ja onnistuu nopeasti, vaikka et olisi juurikaan taitellut paperista koristeita. Niistä saa erilaisia, kun käyttää värikkäitä tai jopa kuvallista paperia vaihteluna. Paperiin voi tulostaa mielenkiintoisia kuvioita, jolloin ne näyttävät erilaiselta taittelun jälkeen. Yksinkertaisia origameja voi taitella myös paksummastakin paperista, jos mallissa on vain vähän yksityiskohtia.

Origamin tekemisessä ei tarvitse lainkaan saksia tai liimaa. Taittelun jälkeen se pysyy koossa, kunhan taitokset on tehnyt huolellisesti. Origameihin voi käyttää myös foliopaperia, jolloin voi taitella hyvin vaativia ja haastavia malleja. Silloin on mahdollista tehdä pieniä ja tarkkoja taitoksia. Kaksivärinen paperi toimii hyvin silloin, jos toista väriä tarvitaan tehostekeinona. Yleensä paperin koko on joko 7,5 cm sivuiltaan tai vastaavasti 15 cm.

Origami tähti -ohje on yksinkertainen

Helpot origamit aloitetaan siitä, että taitellaan paperista neliö, joka jälkeen ylimääräisen osan voi ottaa pois. Tähti aloitetaan siten, että neliöstä taitellaan kolmio ja taittelun apuna voi käyttää viivoitinta, että taitoksista saa riittävän napakan. Kolmio taitellaan kahtia, jonka jälkeen se avataan ja tämä neliö taitetaan sekä pystyyn että vaakaan. Sen jälkeen neliön nurkat taitetaan keskustaa kohti kolmioiksi. Jäljellä on jälleen neliö, joka kulmat taitellaan vielä kerran kohti keskustaa.

Sen jälkeen käännä työ niin, että taitteet ovat alaspäin. Nyt on viimeistelyn vuoro, joten tähden keskusta kohotetaan ylöspäin taitteita pitkin ja painellaan sakarat oikeaan muotoonsa. Nämä helpot origamit on nopeasti tehty ja mitä enemmän niitä tekee, sen kauniimpia niistä tulee. Tarvittaessa näitä voi ripustella roikkumaan pujottamalla neulalla ohut lanka tähden kärkeen.

Edullinen ja jännittävä harrastus

Harrastuksena origamien teko on varsin edullinen. Se vaatii hiukan kärsivällisyyttä ja sitä, että etenee rauhassa helpoimmista tehtäväistä vaikeimpia kohti. Huomaat nopeasti, kuinka muisti, älykkyys sekä hahmotuskyky kolmiulotteisena kehittyvät. Siinä onkin oma jännityksensä, saatko vaikeamman työn helposti tehtyä. Se on vähän samanlainen jännitys kuin Veikkaus Lotto -pelin suhteen. Koskaan ei etukäteen tiedä voittaako suuren summan vai vähän pienemmän. Origamia tehdessä voi haastaa itseään ja omaa keskittymistään. Origamit toimivatkin vähän samalla tavoin kuin meditaatio.

Jos olet jo kokenut taittelija, voit haastaa itsesi. Jokin suuri origamityö voi viedä aikaa useita tunteja sekä taittelu vaatii jo huomattavasti suunnittelua sekä kokeilua. Myös 3D-origamit ovat mielenkiintoisia ja antavat tekijälleen paljon. Ne kootaan yhteen suuresta määrästä pieniä taitettuja paperikolmioita, joita työnnetään toistensa sisään. Tämän kokoamisrupeaman jälkeen kokonaisuus on upea ja mikä parasta, liimaa ei tarvitse käyttää.

Askarteletko helpot origamit vai luonnonmateriaaleista?

Jos askartelu ylipäätään on houkuttavaa voi valita useamman tavan taikoa näyttäviä koristeita. Yksi helppo tapa on askartelu luonnonmateriaaleista. Se on yhtä halpa ratkaisu kuin on origamitkin, mutta luonnonmateriaalit eivät pysy kauniina sisällä kovin kauaa. Siinä mielessä origamien taittelu tuo koristeina ilon pidemmälle. Jos jokin koriste kyllästyttää, sen voi vain heittää pois, koska tilalle voi taiteilla uuden, entistä upeamman.

Mikä origameissa eniten kiehtoo? Moni työ saattaa olla suhteellisen helppo, mutta kun kokemusta karttuu, niin taittelu koukuttaa yhä enemmän. Jokaisen taittelun ohessa oppii uusia asioita, jotka antavat eväät entistä vaikeammille taitteluille. Tällä tavoin pääsee haastamaan itseään. Taittelu on myös nautinnollista omaa aikaa.

Usein juuri helpot origamit ovat alkusysäys uuteen harrastukseen. Muutama onnistuneen taittelun jälkeen tulee halu tehdä lisää. Tärkeintä onkin muistaa tehdä taitokset alusta lähtien hyvin huolellisesti. Pyrkimällä täydellisyyteen heti alussa, ovat loppuvaiheessa taitokset huomattavasti helpompia. Parhaat tulokset syntyvät silloin, kun maltat harjoitella paljon. Kaikissa origameissa on samat lainalaisuudet. Kun ne oppii oikein alusta alkaen, on helppo tehdä myös vaikeampia ja isompia origameja.