Positiiviset askartelun vaikutukset

post thumb
Harrastukset
by Katja/ on 07 Nov 2023

Positiiviset askartelun vaikutukset

Askartelua on monenlaista eikä koskaan voi sanoa, mikä tyylilaji on kaikkein paras. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä ole sopiva toiselle. Siksi olemmekin onnekkaita, koska tekotapoja on paljon ja askartelun vaikutukset ovat joka tapauksessa aina positiiviset. Mihin kaikkeen askartelu mielekkäällä tavalla vaikuttaa?

Askartelun vaikutukset aivoihin

Positiivisia vaikutuksia on monenlaisia, mutta yksi tärkeimmistä on se, että aivot saavat mielekästä toimintaa. Useinkaan ei tule edes ajatelleeksi, miten askartelulla rasittaa aivoja, mutta se tapahtuu positiivisella tavalla. Askartelun vaikutukset aivoihin ovat positiivisia eikä se tule aivoille edes rasituksena. Mukava ja kiireetön käsillä tekeminen vähentää stressiä ja tuo arjen kiireeseen mukavaa vaihtelua.

Jos lisäksi ostat tarvikkeita netistä, sellaiselta sivulta kuin Taika, voit tutustua tuotteisiin kaikessa rauhassa kotona ja harkita ostosta jopa hieman kauemmin. Se on rauhoittumista nautiskelemaan hyvin samalla tavalla kuin istuisit tutustumaan, mitä kasino ilman rekisteröitymistä tarjoaa pelien muodossa. Kivijalkakaupassa tulee tehtyä hätiköityjä ratkaisuja tai lisäksi heräteostoksia.

Luovuutta ja ajankulua

Kun askartelussa pääsee hyvään vauhtiin, luovuus pääsee valloilleen ja on mahdollisuus kokeilla sekä tehdä jotakin uutta. Se on mainiota ajankulua, sillä käsillä tehdessä ei huomaakaan, kuinka aika kuluu siivillä. Askartelun vaikutukset näkyvät rentoutumisessa eikä työn äärestä tarvitse siirtyä pois. Ajan voi antaa kulua niin pitkälle kuin itse haluaa ja luovuutta voi ottaa tekemiseen mukaan halutulla tavalla.

Tutkimuksen mukaan käsillä tekeminen myös rauhoittaa sykettä sekä helpottaa stressiä. Luovuutta voi käyttää lisäksi oppimisena, sillä askartelussa voi kerta toisensa jälkeen siirtyä hiukan vaikeampiin tehtäviin. Jokainen onnistuminen vahvistaa itsetuntoa ja entistä vahvempana voit käyttää sitä yhä vain luovempaan itsesi haastamiseen. Askartelun vaikutukset ovat siis hyvin monipuoliset.

Askartelun vaikutukset näkyvät läpi elämän

Jokaiselle ihmisellä on luovuutta, mutta se voi näkyä eri tavoin. Siinä, missä toinen piirtää, tekee toinen käsitöitä ja kolmas puolestaan on luova ilmaisussa. Usein kuitenkin esimerkiksi askartelun vaikutukset näkyvät koko elämän ajan. Vaikka välissä olisi kiireisiä vuosia eikä ole ehtinyt harrastamaan askartelua, uudelleen aloittaminen tuo kuitenkin opitut taidot esille ja itseänsä voi kehittää eteenpäin.

Kiireen keskellä onkin tärkeää antaa itselleen tilaa sekä tietynlaista vapautta tehdä askartelua, jossa luovuus on mukana. Askartelu vaikuttaa myös siihen, että tuntee tiettyä rohkeutta sekä omalla tavallaan myös turvaa. Silloin voit tehdä sitä, missä hyväksyt itsesi jopa jonkun tylsän tekemisen kautta. Sinulle itsellesi tekeminen ei näyttäydy tylsänä vaan se on inspiroivaa sekä luovaa.

Osaavatko kaikki askarrella?

Jokaisessa lajissa aloittaminen voi vaatia tietyn kynnyksen ja välttämättä aluksi tuntuu masentavalta, kun ei osaa tehdä kuten pitäisi. Lannistua ei saa vaan kokeilla yhä uudelleen, sillä itselleen pitää antaa aikaa kehittyä taidoissa. Myös niin sanottuja lapsellisen helppoja askarteluja voi tehdä, jos se tuntuu itsestä mukavalta ja se tuo hyvän mielen. Voit aina askarrella taitojesi mukaisesti eikä sinun tarvitse verrata osaamistasi kenenkään toisen kanssa. Mitä armollisempi itsellesi olet, sitä positiivisemmat ovat askartelun vaikutukset.