Trendikkäitä maalattuja kiviä koristeeksi

post thumb
Harrastukset
by Katja/ on 26 Mar 2022

Trendikkäitä maalattuja kiviä koristeeksi

Maalattuja kiviä voi käyttää koristeena monessa paikassa. Ne ovat todella ihastuttavia kotipihassa ja puutarhassa, mutta niitä voi myös hyödyntää sisätiloissa. Aiheesta riippuen ne sopivat esimerkiksi pihapiirissä olevan tekolammen tai muun vesielementin läheisyyteen koristeeksi. Eri muotoisista kivistä saa mielenkiintoisia koristeita ja niitä maalatessa voi antaa mielikuvituksen lentää toden teolla. Isompia kiviä kannattaa hyödyntää ulkona tai terassilla ja pienempiä voi asetella kirjahyllyyn tai työpöydälle.

Itsetehtyä taidetta koristekivillä

Kiviä voi maalata itse tai ostaa niitä maalattuna. Kivien maalaaminen onnistuu hyvin akryyliväreillä ja jos oikein pysyvän pinnan haluaa aikaan, voi sen maalauksen jälkeen vielä lakata. Tosin akryylimaali pysyy hyvin kivessä, vaikka ne olisi sijoitettu aurinkoiseen paikkaan. Monesti kiviä joutuu maalaamaan useampaan kertaan, että maali peittää riittävästi. Mitä kaikkia välineitä tarvitsee, kun haluaa maalattuja kiviä koristeeksi esimerkiksi puutarhaan? Välineet riippuvat siitä, että miten kokenut ole maalarina tai miten paljon haluat suojata itseäsi maalatessasi.

Ensimmäinen ja tärkein tehtävä on löytää sopivia kiviä, joita on helppo maalata ja jotka näyttävät sekä kooltaan että muodoltaan sopivilta. Maalaukseen sopii mikä tahansa kivi, mutta sileästä ulkopinnasta on toki hyötyä. Tärkeä tehtävä on myös pestä ne huolellisesti ennen kuin niiden maalausta aloittaa. Alkutoimet ovat yhtä tärkeitä kuin se, että löytää onlinecasinosuomi.com -sivustolta luotettavan pelipaikan. Jotkut puutarhamyymälät myyvät puutarhakiviä, jotka ovat sileitä ja niistä on helppoa aloittaa maalaaminen. Tosin Suomen luonnossa on todella paljon kiviä, joista voi harrastuksensa aloittaa.

Akryyliväreillä maalattuja kiviä

Akryylivärit ovat hyvin luonteva valinta kivien maalaamiseen. Ne ovat turvallisia värejä sekä hyviä puolia ovat myös helppokäyttöisyys sekä edullisuus. Maalaamalla kiviä itse, saa niistä tehtyä juuri sellaisia kuin haluaa eikä välttämättä tarvitse olla edes kovin taiteellinen. Akryylivärejä on saatavana metallinhohtoisena, mutta myös joko mattana tai kiiltävänä. Voit siis etukäteen valita, millaisen pinnalla maalattuja kiviä asettelet haluamiisi paikkoihin. Ulkokäytössä on hyvä myös spraylakalla suihkuttaa kivet sen jälkeen, kun niiden pinta on kuivunut.

Millaisia tarvikkeita tarvitset, kun teet maalausta? Kun olet valinnut värit, tarvitset myös siveltimen tai useamman. Niiden on hyvä olla puolijäykkiä ja parhaiten maalaukseen sopivat poninkarva-, siankarva- tai keinokuitusiveltimet. Parasta on hankkia setti, johon kuuluu useampia siveltimiä. Siveltimien lisäksi kätevä työväline on myös väripaletti, johon voit annostella värejä ja tarpeen vaatiessa tehdä värisekoituksia tai värin ohennusta. Myös maalausessu sekä tarvittaessa kertakäyttöiset hanskat tekevät maalaamisesta huomattavasti mukavampaa. Samalla kertaa voi maalata muitakin luonnonmateriaaleja.

Maalausympäristön suojaaminen ja tarvikkeiden puhdistaminen

Maalausalustaksi riittää jokin tasainen alusta ja sen voit vielä varmuuden vuoksi peittää vanhoilla sanomalehdillä tai muulla vastaavalla paperilla. Maalatessa aina jonkin verran maalia tippuu tai roiskuu alustalle, joten siksi on mukavampaa, kun alusta on suojattu. Kertakäyttöhanskat ovat hyvät silloin, jos sinun pitää jonkin verran käännellä kiviaihiota, kun se on jo osin maalattu. Jos tuntuu siltä, että ensimmäisestä maalauskerrasta kivi ei mennyt vielä riittävästi peittoon, voit maalata kiven toiseenkin kertaan. Kivi saattaa olla sen verran tumma perusväriltään, että se vaatii useampia kerroksia.

Akryylivärit ovat maalatessa siinä mielessä hyviä, että tuoreeltaan maali lähtee hyvin pois, jos on kostea kangasriepu, jolla voi pyyhkäistä. Myös maalauksen jälkeen on järkevää heti puhdistaa maalausvälineet kuten siveltimet, tuputussiveltimet tai mitä ikinä oletkaan käyttänyt maalaamisessa. Akryylivärit kuivuvat varsin nopeasti, joten monesti siveltimiä pitää puhdistaa myös maalauksen aikana. Tämä niin kutsuttu välipuhdistuksen voi tehdä vedellä ja pyyhkiä pensselit sen jälkeen kangasrievulla. Sen jälkeen, kun väri on kuivunut, ne eivät enää liukene veteen, joten siveltimien puhdistamisessa on hyvä olla nopea, jos aikoo ne saada puhdistettua.