Villasukat ja koukuttava kutominen

post thumb
Harrastukset
by Katja/ on 12 Nov 2020

Villasukat ja koukuttava kutominen

Miksi villasukkien kutominen on niin hauskaa ja koukuttavaa? Se on hyödyllinen taito osata ja villasukat on mukava antaa vaikka lahjaksi. Kaikki eivät tänä päivänä enää edes osaa kutoa villasukkia. Monesti niitä näkee myynnissä kirpputoreilla. Netti on pullollaan ohjeita ja sieltä on helppo löytää omansa. Aina tuntuu myös löytyvän joku trendisukka, jota kaikki kynnelle kykenevät kutovat.

Villasukat ja niiden kutominen on syvällä suomalaisessa perinteessä. Käsillä tekeminen ja siinä onnistuminen tuottaa mielihyvän tunteen. Kutomisen rytmin sanotaan olevan suorastaan meditatiivista. Uusia malleja on tarjolla loputtomasti ja netin palstat suorastaan pursuavat ideoita.

Villasukkien kutominen voi olla sosiaalista

Erilaiset käsityöpiirit kokoontuvat ilta toisensa jälkeen yhteen kutomaan mitä erilaisimpia villasukkia. Näiden tapaamisten taika on kutomisen lisäksi myös tarve olla sosiaalisen yhteisön jäsen. Illan aikana ehditään parantamaan maailmaa ja luomaan lisää ihmisille niin tärkeitä sosiaalisia verkostoja.

Hyvässä seurassa villasukat valmistuvat hetkessä. Usein ompeluseurojen ja erilaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen tuotokset lahjoitetaan hyvätekeväisyyteen. Sukkia neulotaan kaikille ja niitä annetaan sotaveteraaneille, vauvoille ja vanhuksille. Villasukkia myydään myös myyjäisissä ja niistä tullut tuotto lahjoitetaan erilaisille järjestöille. Monet antavat niitä lahjaksi sukulaisilleen ja tuttavilleen.

Kutomis harrastuksen voi aloittaa milloin vain

Kutomisen voi aloittaa ihan minkä ikäisenä tahansa. Seuraavassa listassa olemme luetelleet muutamia vinkkejä siitä, mitä harrastusta aloittaessaan tulisi ottaa huomioon.

• Sopivan helppo ohje ensimmäisiin sukkiin
• Oikean kokoiset puikot
• Tarvittavan paksuinen lanka

Kutomisen positiiviset terveysvaikutukset

Kutominen on hyvä harrastus ja sillä uskotaan olevan myös ihmisen terveydelle positiivisia vaikutuksia. Tämä harrastus saattaa vähentää stressihormoneja ja lisätä serotoniinia, joka on onnellisuutta lisäävä välittäjäaine. Se parantaa keskittymiskykyä ja kohottaa itsetuntoa, koska on itse pystynyt luomaan jotakin omilla käsillään.

Kutominen auttaa pitkäjänteisyydessä ja sen oppimisessa, että ei voi antaa periksi kesken kaiken, mikäli haluaa saavuttaa jonkin lopputuloksen. Se voi olla keino unohtaa päivittäiset ongelmat ja paeta omaan pieneen maailmaansa. Ehkä parasta tässä kaikessa kuitenkin on se, että yhdessä tekeminen voi pienentää sukupolvien välistä kuilua. Vanhemmilla ihmisillä usein on nämä taidot hallussa ja heidän neuvojaan kannattaa kuunnella.